Racefiets en MTB blog Goossens Velp fietsenwinkel

Shimano GRX

12-05-2019

De eerste componentenreeks voor gravelfietsen

Inmiddels bij velen bekend en mogelijk ben je zelfs al in het bezit van dit type fiets; de gravelbike, een comfortabele racefiets met schijfremmen waarmee je ook onverharde (gravel)paden kunt pakken doordat er voldoende ruimte is voor montage van zeer brede banden met eventueel een ruiger profiel. Een gravelfiets is een echte alleskunner! Shimano introduceert voor onder andere deze gravelfietsen een nieuwe componentenreeks onder de naam GRX. Volgens de Japanners de eerste speciale versie die ontwikkeld is voor zowel snel rijden als ook voor gegarandeerde prestaties op onverharde wegen en paden.

Shimano GRX omvat RX800-, RX600- of RX400-serie’s componenten met 1×11-, 2×11- en 2×10-aandrijflijnen en mechanische en Di2 elektronische schakelopties. Fietsers kunnen zo hun rijstijlen op wisselende ondergronden aanpassen en een breed scala aan terreinen verkennen.  Of het nu gaat om fietsen op gravel, onverhard wegrijden, fietstrektochten of het voldoen aan de behoeften van veeleisende cyclocrossers, Shimano GRX biedt opties variërend van op gravel afgestelde versnellingsverhoudingen tot aangepaste ergonomie, van dropper zadelpennen integratie tot aan gravel-specifieke GRX-wielen met bredere velgprofielen.

Je hebt volop opties uit componenten. GRX omvat drie cranksetopties – 1×11, 2×11 of 2×10 versnellingen – plus vóór- en achterderailleurs, schijfremklauwen met een optie voor een in-line-remhendel en STI-shifters en naar keuze met elektronisch Di2 schakelen of mechanische schakelopties. De componenten zijn gebaseerd op Shimano’s bestaande aandrijflijntechnologieën van zowel de racefiets als de mountainbike. GRX is een soepele, stille en precies schakelende aandrijflijn, die speciaal is afgesteld op de unieke eigenschappen van gravelterreinen, rijposities en de eigenschappen van gravelfietsen.

Om het gemakkelijker te maken, adviseert Shimano het gebruik van reeds bestaande kettingen en cassettes uit de MTB- (Deore XT, SLX of Deore) of raceproductlijn (Ultegra, 105, Tiagra). Dit betekent volop creatiemogelijkheden; van lichtgewicht high-end GRX componenten op raceniveau tot meer vrije tijds GRX componenten op een voordeliger niveau.

De GRX-cranks zijn ontworpen voor het rijden op verschillende terreinen en voor diverse rijstijlen, allemaal met een +2.5 mm kettinglijn voor meer band- en framespeling. Als aanvulling op de cranksets zijn Di2 en mechanische voorderailleurs ontwikkelt met 2,5 mm extra uitgaande speling voor bredere banden (tot 42 mm). De Di2 elektronische en mechanische GRX-achterderailleurs maken gebruik van de in 2018 geïntroduceerde technologie van de RX-achterderailleur en zijn ontworpen voor geruisloos, soepel en betrouwbaar schakelen op ruw terrein. GRX wordt geleverd met een keuze uit vier derailleurs, afhankelijk van welke cassette en schakelsysteem u kiest. Schakelen is mogelijk dankzij speciale, gravel-specifieke, ergonomische shifters met een 18 mm hoger aspunt, gebogen profiel van de remhendel en antislip afwerking met reliëf, voor een goede grip op ruw terrein.

De eerste zorg van gravelrijders is het hebben van voldoende remvermogen om de snelheid op steile en onverwachte afdalingen te beheersen. Daarom biedt het topmodel van de GRX-serie RX800-serie remhandgrepen met Servo Wave-technologie van Shimano’s remmen voor de MTB. Dit zorgt voor een sterker remgevoel met meer modulatiemogelijkheden voor agressiever rijden. Een extra remoptie wordt geleverd met een hydraulische remhendel (BL-RX812-L/R) die wordt aangesloten op de hydraulische hoofdleiding die naar de voorste en/of achterste remklauw loopt. De remhendel is ontworpen om naast de stuurpen op het stuur te worden gemonteerd en biedt opties voor het remmen bij het rijden met de handen bovenop het stuur.

Om de ervaring compleet te maken, introduceert Shimano twee gravel en adventure geïnspireerde 12 mm E-THRU as-wielsets.

Goossens Velp is dealer van het merk Shimano en tevens Shimano Service Center. Dus ook voor de GRX componenten kan je in onze fietsenwinkel terecht.

 

 

 Naar overzicht