Racefiets en MTB blog Goossens Velp fietsenwinkel

Rotor UNO groep!

08-07-2016

De eerste volledig hydraulische groepset voor de racefiets!

Onlangs bracht Rotor een bezoek aan onze fietswinkel om de functionaliteiten van de nieuwe Rotor UNO groep toe te lichten in onze werkplaats.

Het Spaanse merk Rotor is bekend van de ovale kettingbladen - Q-rings - , cranks en powermeters maar komt nu dus na een ontwikkelingsproces van 6 jaar als eerste met een compleet hydraulische groepset voor de racefiets; niet alleen hydraulische remmen maar dus ook hydraulisch schakelen! Schakelen zonder enige vorm van frictie, zacht en soepel en toch met het bekende mechanische gevoel. Het schakelen is enorm accuraat en zorgt tevens voor een laag gewicht vanwege de beperkt aantal korte kabels. De Rotor UNO groep is momenteel dan ook de lichtste schijfremgroep (1604 gram zonder cranks). Een ander belangrijk voordeel is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Bovendien is het systeem modulair, hetgeen betekent dat je componenten naar wens kunt wisselen of upgraden.

De techniek komt van de Duitse remmenfabrikant Magura. Zij maken al jaren hydraulische systemen. Zij zorgden ervoor dat het hele systeem naadloos werkt met schijf- en velgremmen. Op- en afschakelen gebeurt vanaf nu met dezelfde hendel.

Het hele systeem is relatief eenvoudig uit te leggen. Als je schakelt, beroer je even de shifter waardoor de vloeistof wordt samengedrukt. Daardoor verspringt er een tandje in de achterderailleur. Dit zorgt er dan weer voor dat je een kransje op- of afschakelt. Eén keer duwen om een tandje kleiner te trappen en doorduwen om naar een grotere versnelling te gaan. Verder heeft Rotor ook een multishift-optie voorzien waarmee je vier kransjes kunt verspringen met één druk op de shifter.

De naam UNO komt overigens voort uit het feit dat het de eerste groepset van het merk Rotor is.

De groepset wordt geleverd zonder crankstel en is verkrijgbaar met (Magura) schijfremmen maar ook met traditionele velgremmen. De Rotor UNO groep heeft naar verwachting een adviesprijs van € 2.499,-. De groep wordt maar beperkt geproduceerd en laat helaas ook nog even op zich wachten. Dus nog even geduld hebben voor hen die als eerste willen profiteren van het knap staaltje fietstechnologie van de Rotor UNO groep!

 

Op zoek naar Rotor onderdelen? Goossens Velp is dealer van Rotor en adviseert je graag bij je aankoop!Naar overzicht