Racefiets en MTB blog Goossens Velp fietsenwinkel

Fietsverlichting

15-10-2020

Zien en gezien worden!

Naarmate de dagen weer korter worden en je in de avond toch nog even fijn in de buitenlucht een fietsrit wil maken, wordt het steeds belangrijker om goede verlichting op je (race)fiets te monteren en daarnaast fietskleding te dragen dat zorgt voor goede zichtbaarheid (reflectie).

In onze fietsenwinkel kan je uiteraard ook terecht voor de aankoop van verlichting op jouw (race)fiets of MTB maar waar kan je zoal op letten bij aankoop van fietsverlichting?

1. Een veelgebruikte term bij fietsverlichting om de lichtsterkte uit te drukken is lumen. Wat houdt dit precies in? Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Het meet de hoeveelheid licht die de lamp in alle richtingen uitstraalt. Deze eenheid wordt ook wel gebruikt om de helderheid van licht aan te geven.

Daarnaast komen de termen Candela en Lux ook voor. Candela is de internationaal afgesproken eenheid voor lichtsterkte. De lichtsterkte geeft aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Lux is de eenheid die de verlichtingssterkte aangeeft voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. In principe is dit dan ook de waarde die het meeste aangeeft. Zo is een lichtbron die 500 lumen uitstraalt en 500 lux meet een veel sterkere lamp dan een lamp met 500 lumen en 50 lux. De verhouding tussen lumen en lux is dus o.a. bepalend voor de hoeveelheid licht.

2. Maar niet alleen het aantal lumen en lux is bepalend voor de hoeveelheid licht. Ook de bundel is belangrijk. Krachtige lampen die bedoeld zijn om zelf ook goed mee te kunnen zien beschikken over een gerichte lichtbundel. Hoe kleiner de bundel, hoe het gerichter het licht. Het is echter belangrijk dat de lichtbundel van een koplamp niet alleen fel is, maar ook breed genoeg zodat je niet alleen de weg voor je ziet maar ook de berm. Vanaf de zijkanten is het licht dan ook beter zichtbaar en dat is weer goed voor je eigen veiligheid.

3. Als je uitsluitend fietst op verlichte paden, dus je ziet zelf voldoende maar moet wel goed zichtbaar zijn voor andere verkeersdeelnemers, dan is veiligheidsverlichting tot circa 150 lumen voldoende.

Een voorbeeld voor het achterlicht is de Lezyne Strip Drive verlichting. Deze is voorzien van een groothoeklens die tot 270 graden zichtbaarheid biedt. De maximale brandduur van de batterij is 57 uren (op de "flash 6 stand", 3 lumen). Deze verlichting heeft 5 LED's voor maximaal 150 lumen aan output en 11 standen waaronder een krachtige "Daytime Flash", zodat je ook overdag goed zichtbaar bent. Geschikt voor montage op zadelpennen met een rond of aero (meer platter) profiel. De adviesprijs van de Lezyne Stripdrive achterlamp (150 lumen) is € 34,95.

 Fiets je echter ook op onverlichte stukken dan heb je een krachtige lichtbron van minimaal 750 lumen nodig aangezien je vooruit wilt kunnen kijken om zo de omgeving in de gaten te kunnen houden. Denk aan losse takken of gaten in de weg. Deze categorie lampen behoren ook tot een duurdere klasse.

Een voorbeeld is de Lezyne Micro Drive Pro. Met tot 800 lumen aan output en een krachtige "Daytime Flash-modus" is deze koplamp dag en nacht indrukwekkend te noemen. De koplamp heeft 5 vaste en 3 knipperstanden en een geïntegreerde USB stick voor kabelloos opladen. Het is voorzien van een aluminium behuizing met koelvinnen en zij-uitsparingen voor zichtbaarheid vanaf de zijkant. De koplamp biedt een brandduur tot 87 uren op de "Femto stand". De adviesprijs van de Lezyne Micro Drive Pro 800XL koplamp is € 59,95.

4. Wat is eigenlijk het voordeel van relatief dure lampen t.o.v. goedkopere varianten? Naast de hogere lichtopbrengst biedt duurdere fietsverlichting een meer duurzame constructie. Bijvoorbeeld lichtgewicht aluminium i.p.v. het goedkopere en minder sterke kunststof. Daarnaast verschillende lichtstanden waardoor het mogelijk is de lichtbundel aan de situatie aan te passen en de batterij te sparen.

5. De Lezyne Laser Drive (250 lumen) is een aanrader als je voor achteropkomend verkeer nog net wat beter zichtbaar wilt zijn dan met een vrij standaard achterlicht. En dat voor relatief scherpe adviesprijs van € 59,95. Dit Lezyne Laser Drive achterlicht projecteert namelijk twee rode laser (veiligheids)lijnen op het wegdek, zodat andere verkeersdeelnemers je nog sneller opmerken!

Op zoek naar goede fietsverlichting? Bezoek onze fietsenwinkel en laat je adviseren. Goossens Velp heeft diverse achterlampen en koplampen voor op de fiets in uiteenlopende prijsklassen op voorraad. Wij helpen je graag bij jouw aankoop!Naar overzicht