Racefiets en MTB blog Goossens Velp fietsenwinkel

De snelste racefiets ter wereld!

04-09-2018

Nu binnen: gloednieuwe Cannondale SystemSix aero racefiets!

#fastereverywhere

Veel andere fietsmerken hebben al langer een aero racefiets in hun collectie. Het Amerikaanse Cannondale niet maar brengt daar voor het nieuwe - 2019 - seizoen verandering in. En hoe! Na jaren van intensief onderzoek en ontwikkeling beweren zij nu met de snelste UCI-reglementaire racefiets ter wereld te komen; de Cannondale SystemSix! Deze SystemSix is een compleet systeem bestaande uit 6 unieke op snelheid gerichte elementen : frame, vork, stuur- en stuurpen, zadelpen en wielen. Dit systeem is vanaf het nulpunt opgebouwd en er is begonnen met de zoektocht naar het snelst mogelijke wiel voor de moderne bredere banden. Vanaf dat punt heeft Cannondale de 6 delen tegelijkertijd als een compleet systeem ontwikkeld.

Het doel van de fiets was om een zo snel mogelijke UCI goedgekeurde racefiets te maken. Volgens de berekeningen van Cannondale zijn ze daarin geslaagd. Aero is daarbij het belangrijkste aspect omdat de weerstand van de lucht het grootst is. Daarin kan je dus het meeste verschil maken. De fiets is dan ook ontwikkeld met gebruik van een windtunnel, die in San Diego.

Cannondale heeft alle resultaten vergeleken met die van de bestaande SuperSix. Hieruit blijkt dat de nieuwe SystemSix zelfs met klimmen voordelen heeft. De metingen laten zien dat bij beklimmingen tot 6 % de SystemSix sneller is dan de SuperSix. Boven de 6 % is de SuperSix pas sneller en wint het gewichtsvoordeel het dus van de aerodynamica, uitgaande van een renner van 75 kg die met 300 watt fietst. Gewicht en vermogen van de berijder zijn dus wel van invloed hierop.


De nieuwe cockpit en wielen hebben de typenaam "Knøt" gekregen. Deze term komt van de nautische snelheidseenheid.

De nieuwe Knøt64-wielen zijn de eerste componenten van het SystemSix-ontwerp. Ze zijn ontworpen om de nadelige luchtweerstand van bredere banden te elimineren. Het is een wielset vol met geavanceerde en gepatenteerde techniek van HED Wheels, die niet alleen heel snel is maar ook de voordelen van het comfort, de rolweerstand en de grip van bredere banden bezit. De velg is 64 mm hoog en 32 mm breed. Die extra breedte maakt smallere banden breder. Door de brede velg is de 23 mm band namelijk ongeveer 26 mm breed. Ook helpt die velgbreedte om de luchtstroom over de bredere banden te leiden en aan de velg te hechten zodat de luchtweerstand minimaliseert. Hoewel de velgen zijn geoptimaliseerd voor 26 mm (23c) banden is het wel mogelijk om nog bredere banden te monteren met minimale verandering in de luchtweerstand.

De SystemSix is alleen met schijfremmen te verkrijgen en de steekassen die Cannondale gebruikt hoef je maar een klein stukje eruit trekken waarna je het wiel er al uit kan halen. Tijdbesparend bij het wisselen van een wiel. Handig!

Het strakke aero stuur is een geïntegreerd geheel van stuur met stuurpen met lage luchtweerstand maar tegelijkertijd biedt het ook de persoonlijke instelmogelijkheden van een tweedelig systeem. Het carbon stuur heeft een hoekverstelling van 8 graden, zodat jij jouw zithouding perfect kunt afstellen. De bijpassende System stuurpen heeft een tunnel aan de onderzijde waar de kabels netjes doorheen lopen richting de balhoofdbuis en dit is afgedekt met een onderhoudsvriendelijke kap. Daarnaast kan je heel eenvoudig de hoogte van je stuurpen aanpassen zonder alle kabels los te maken. Snel en gemakkelijk dus!

Op de Hi-MOD modellen wordt standaard een vermogensmeter in samenwerking met Power2Max geïnstalleerd. Deze kan je dan desgewenst softwarematig activeren tegen een eenmalige vergoeding, maar dat hoeft dus niet.

Cannondale komt met drie Hi-MOD modellen van de SystemSix, waarvan 1 speciaal voor de dames, en twee carbon modellen. Het Hi-MOD topmodel is afgemonteerd met Shimano Dura-Ace Di2 disc en heeft een adviesprijs van € 10.499,-. De adviesprijs van een carbon SystemSix begint bij € 3.999,-. Dat model is dan voorzien van (mechanische) Ultegra Disc onderdelen.

Deze snelle aero fiets kan je vanaf nu bij Goossens Velp bewonderen!  In onze showroom staat inmiddels het gave SystemSix Hi-MOD model afgemonteerd met Ultegra Di2 en de nieuwe Knøt onderdelen!


 

 

 

 

 

 Naar overzicht