Racefiets en MTB blog Goossens Velp fietsenwinkel

Bezoek windtunnel!

07-07-2016

Naast het bezoek aan Ridley hadden wij ook het voorrecht om afgelopen maandag de geavanceerde windtunnel van Flanders Bike Valley te mogen bezichtigen. Deze windtunnel bevindt zich naast de fabriek van Ridley Race Productions en is pas op 1 april jl. officieel geopend. Renner Tim Wellens van team Lotto Soudal was in het kader van zijn stage nauw betrokken bij het project van de windtunnel en was destijds bij de opening ter plaatse om als eerste renner een test te doen in de tunnel.

De windtunnel heeft een oppervlakte van 600 vierkante meter en een lengte van 50 meter. Het bevat 4 ventilatoren waarmee een windsnelheid tot maximaal 108 km ingesteld kan worden. Deze tunnel moet voor nieuwe innovaties zorgen qua aerodynamica en tevens renners te helpen hun fietshouding te verbeteren.

Uniek in Europa voor de fietssector is het lasermeetsysteem, dat al gebruikt wordt in de Formule 1.  De combinatie van deze fietsspecifieke windtunnel en dit lasermeetsysteem is zelfs uniek voor de wereld.

Een 3D-dummy doet dienst als studieobject.

Bijzonder aan deze fietsspecifieke tunnel is dat er ook getest kan worden met verschillende renners achter elkaar. Dit is een uniek gegeven aangezien er zo ook effecten onderzocht kunnen worden in een groep renners.Naar overzicht